Ezoic – o alternativa la AdSense?

Pe unul dintre site-urile noastre, lansat în aprilie 2019 și monetizat prin Google AdSense începând din iunie 2019, am hotărât să căutăm o modalitate de a-i mări veniturile.

Pe lângă afișare de reclame, am folosit și marketing afiliat prin Profitshare, dar nișa din care face parte site-ul ne aducea comisioane prea mici și prea puține ca sa ne putem baza pe acest venit.

La AdSense avem în medie un cost pe clic (CPC) de 0.06 euro.

În căutările noastre am descoperit mai multe soluții, dar majoritatea se aplică doar dacă ai un site în limba engleză, sau un număr foarte mare de vizitatori pe lună.

Într-un final am considerat că o alternativă bună pentru AdSense este Ezoic.

Pe site vei avea tot reclamele de la AdSense și alți furnizori de reclame, doar ca vei fi plătit de către Ezoic.

Ezoic folosește inteligență artificială pentru a afla comportamentul vizitatorilor și pentru a optimiza venitul din reclame.

Astfel pentru a îmbunătăți câștigurile site-ului web dar și experiența utilizatorului, Ezoic folosește algoritmi de învățare automată pentru a testa mii de combinații diferite de locații și dimensiuni ale anunțurilor, pentru a vedea care anunțuri și locații performează cel mai bine.

Aplicația Ad Tester permite site-urilor care utilizează platforma Ezoic să efectueze teste automate de poziționare a anunțurilor multi-variate pentru a optimiza veniturile totale din publicitate.

Utilizatorii aplicației pot seta substituenți publicitari pe site-ul lor, iar Ezoic va testa automat diferite combinații pe diferiți utilizatori pentru a afla care funcționează cel mai bine pentru diferiți vizitatori.

Tehnologia de învățare automată va identifica combinația care funcționează cel mai bine pentru fiecare utilizator care vine pe site pe baza datelor din testarea diferitelor dimensiuni, locații și densități ale anunțurilor.

Castiguri mai mari din AdSense

Mai pe scurt, Ezoic se laudă că iți poate crește veniturile din reclame intre 50% – 250% folosind inteligenta artificiala.

Ezoic funcționează cu site-uri din toate domeniile. Acestea includ, dar nu se limitează la, casă și grădină, auto, sport, hobby-uri, călătorii, mâncare și băutură, sănătate, știință, natură, afaceri, umor, literatură, jocuri, divertisment, tehnologie, stil de viață, cultură, istorie, geografie, educație, familie și multe altele.

În general acceptă site-uri de conținut cu cât mai mult text, bloguri personale, știri, evergreen content, etc.

Ezoic funcționează cu toate CMS-urile, cu orice hosting și cu orice temă, fie ca folosești WordPress, Custom pHp, Squarespace, Joomla!, Shopify, Drupal, Arch, Rebel Mouse, Magento, Bitrix, si altele; atât timp cât ai acces la nameservere și setările DNS.

ezoic functioneaza cu wordpress

Ce criterii trebuie îndeplinite

Platforma Ezoic, pe lângă monetizare, oferă mai multe servicii gratuite sau contra cost: îmbunătățirea vitezei site-ului, testarea de diferite titluri pentru articole, player video, convertor Google AMP, convertor PWA, certificat SSL gratuit, layout tester, etc.

Îți poți face cont gratuit la ei chiar dacă nu vrei sa folosești funcția de monetizare. Dar dacă vrei sa aplici pentru monetizare trebuie sa ții cont de următoarele aspecte:

10.000 de vizite pe lună

Ezoic necesită ca site-ul tău web să aibă cel puțin 10.000 de vizite pe lună.

După cum am explicat mai sus, Ezoic este un sistem ce folosește inteligenta artificiala deci se bazează pe datele primite, astfel încât acesta necesită minimum 10k vizite pe lună pentru a putea colecta suficiente date pentru a vă optimiza site-ul.

Dacă vrei sa vezi câți vizitatori ai avut în ultimele 30 de zile pe site-ul tău, scrie “sessions last 30 days” în Google Analytics. Un astfel de raport îți vor cere și cei de le Ezoic.

A nu se confunda numărul de vizite cu vizitatori unici, de obicei unicii sunt mai putini decât vizitele dar poți să ai 7-8000 unici cu peste 10000 de vizite și sa fii acceptat.

castiga bani din blog analitice site

Site-ul tău să fie în relație bună cu Google

Ezoic este un partener certificat de publicare Google, de aceea trebuie sa te asiguri ca site-ul tău respectă politicile de conținut Adsense.

Dacă nu ai fost acceptat de Adsense, sau ai fost banat din diferite motive, nu vei putea lucra cu Ezoic.

Nu este nevoie sa ai un cont activ de AdSense dar ar ajuta dacă ai avea unul.

Site informațional bogat în conținut de calitate

Ca și cei de la AdSense, Ezoic caută site-uri care publică în mod constant conținut de calitate, bazat pe informații folositoare pentru cititori.

În prezent, nu funcționează cu site-uri de comerț electronic, dar dacă ai un blog legat de site, acesta ar putea funcționa.

Comparație Adsense vs Ezoic

Ezoic necesită un număr minim de 10.000 de vizite lunare în timp ce pentru Adsense acest lucru nu reprezintă un criteriu.

Adsense are un prag minim de plată de 100 usd (70 euro); Ezoic are un prag minim de plată de 20 usd.

Ambele plătesc lunar, primești banii din luna Ianuarie pe la finalul lui Februarie.

Adsense plătește prin transfer bancar; Ezoic îți poate plăti prin Paypal, sau dacă vrei în contul bancar prin Payoneer.

Google Adsense are o raportare detaliată; puteți vedea detalii precum numărul de clicuri pe anunțuri, cost pe clic (CPC), rata de clic (CTR). Ezoic oferă doar câștiguri la 1000 de vizitatori, numit și EPMV (Earnings Per Thousand Visitors).

Adsense vă poate închide contul fără avertisment și fără posibilitatea de a discuta cu o persoană reală. La Ezoic, mai întâi vei fi contactat de managerul de cont, cel care te ajuta sa începi la ei, în cazul în care observă ceva suspect cu contul tău. În funcție de răspunsul tău, acesta îți poate da un avertisment, îți poate suspenda contul sau ți-l poate închide.

Ezoic vă poate ajuta să îmbunătățiți viteza de încărcare a site-ului folosind aplicațiile lor de cache și Cloudflare, în timp ce, cu Google Adsense, anunțurile lor pot încetini site-ul, în special anunțurile automate, deoarece unele dintre ele pot avea rate de încărcare mai mici. Acest lucru vă poate crește bounce rate-ul, ceea ce vă poate afecta traficul și veniturile din publicitate.

Ezoic are un program de afiliere cu un comision lunar de 3% din veniturile celor pe care ii aduci. Mulțumesc dacă folosești oricare link din acest articol. AdSense nu are acest lucru.

Experiența noastră cu AdSense și Ezoic

Cât se câștigă din reclame cu Google AdSense?

cat plateste adsense cpc romania

După cum ziceam la început, am implementat AdSense pe site în luna Iunie 2019 undeva în jur de 20 ale lunii, deci prima lună completă cu AdSense a fost Iulie 2019.

De menționat este că am folosit Auto-Ads, nu ne-am complicat cu optimizarea locațiilor, dimensiunilor, instalare de pluginuri speciale pentru reclame sau alte complicații.

Pentru a putea compara veniturile celor doua, am schimbat afișarea câștigurilor AdSense din euro în dolari și cu datele din Google Analytics referitoare la numărul de vizite din luna respectiva am calculat veniturile pe 1000 de vizite.

Daca ești curios câți bani câștigi tu la 1000 de vizite înainte sa ii încerci pe cei de la Ezoic poți folosi calculatorul de mai jos.

În Iulie 2019 veniturile din AdSense au fost de 94.1 USD și am avut un număr de 35038 de vizite. Asta înseamnă un EPMV de $2.69, adică pentru fiecare 1000 de vizite am câștigat 2.69 dolari.

În August 2019 am câștigat 113.91 USD, la 43251 vizite înseamnă un EPMV de 2.63 USD.

În Septembrie 2019 am câștigat 237.47 USD, la 60115 vizite înseamnă un EPMV de 3.95 USD.

Octombrie 2019 nu este relevant pentru ca am oprit AdSense să-i încerc pe unii din Polonia vreo două săptămâni.

Noiembrie 2019, am revenit la AdSense și am câștigat 270.12 USD din 103086 vizite = EPMV de 2.62 USD.

Decembrie 2019 un venit de 214.04 USD la 93539 vizite deci EPMV de 2.29 USD.

Ianuarie 2020 am câștigat din AdSense 228.84 USD din 160834 de vizite rezultând un EPMV de 1.42 USD.

Pentru cine nu știe, în luna Ianuarie veniturile din reclame scad foarte mult, pentru că firmele aleg să nu-și mai facă la fel de multă reclamă ca în lunile de sfârșit de an, când sunt evenimente ca Back to School, Halloween, Black Friday, sau luna cadourilor Decembrie.

trafic site romania
85% din trafic vine din România

Februarie 2020, am câștigat  403.83 USD din 247301 vizite rezultând astfel un EPMV de 1.63 USD.

Martie 2020, odată cu venirea virusului, veniturile au scăzut foarte mult, astfel din 173656 de vizite am făcut 195.10 USD adică un EPMV de 1.12 USD.

Aprilie 2020 – 169.53 USD din 127909 vizite rezulta un EPMV de 1.33 USD.

Mai 2020, am câștigat 255.88 USD de la un număr de 177167 de vizite însemnând un EPMV de 1.44 USD.

Iunie 2020 venit de 314.16 USD din 159380 de vizite adică 1.97 USD la 1000 de vizite.

Iulie 2020 venit de 219.50 USD de la un numar de 120398 vizite rezulta un EPMV de 1.82 USD.

August 2020 venit de 220.42 USD din 108684 vizite adică un EPMV de 2.03 USD.

Septembrie 2020 un venit de 333.80 USD de la un număr de 138519 vizite adică un EPMV de 2.41 USD.

Septembrie este și ultima lună cu full AdSense.

Cât se câștigă din reclame cu Ezoic?

bani din bloguri

Pe la jumătatea lunii Septembrie am aplicat la Ezoic pentru monetizare, în mai puțin de o zi un Account Manager mi-a fost repartizat și mi-a cerut pe mail 3 screenshoturi din Google Analytics:

 • last 30 days traffic overview
 • acquisition > all traffic > channels
 • top 10 landing pages

După aproape o zi am primit și răspunsul: “Thank you for providing those screenshots! After careful review of your metrics and content, I’m happy to say that I’ve approved your site for monetization on our platform!  Welcome to Ezoic :)”

De aici vei fi ghidat pas cu pas de către managerul repartizat.

Dacă e un lucru pe care-l poți face doar tu, îți va spune cum să-l faci, dacă e un lucru pe care-l poate face și el, îl va face el pentru tine.

În cazul meu, s-a întâmplat ca în perioada aceea Google să treacă la TCF 2.0, iar eu neavând un CMP pus la punct, nu reușeam sa implementez reclamele pe site.

După ce am rezolvat cu CMP (adică am început sa îl folosesc pe al lor, care este oferit în mod gratuit oricum), mi-am dat seama că hosting-ul meu folosea un firewall care bloca toate IP-urile celor de la Ezoic iar acest lucru mă împiedica să uploadez imagini sau să fac update la pluginuri.

Le-am explicat lucrul acesta și pentru că nu m-am înțeles cu firma de hosting să pună IP-urile ca fiind de încredere, au avut cei de la Ezoic grijă să contacteze firma producătoare a firewall-ului sa nu le mai blocheze IP-urile.

Apropo, pentru găzduire ieftină și bună va recomand pe cei de la Sitebunker. 🙂

După aproape o lună și un total de 67 de mailuri între mine și Ezoic, pe la jumătatea lunii Octombrie am trecut de la AdSense la Ezoic.

Prima săptămână numai 50% pentru a ne asigura că toate lucrurile merg cum trebuie.

setari trafic ezoic
Setări Ezoic, cât la sută din trafic sa vadă varianta cu reclame de la Ezoic.

La Ezoic poți seta cât la sută dintre vizitatori să vadă varianta veche a site-ului, în cazul nostru, reclamele de la Adsense, și câți pe cea nouă sau poți seta sa le arăți doar celor de pe mobil, tableta ori desktop.

Este o modalitate foarte la îndemână de a compara veniturile celor două platforme zi de zi.

Așadar, în luna Octombrie 2020, mai exact pe data de 9, am dat drumul la Ezoic la 50%, trecând la 100% după vreo 6-7 zile, și din 113639 de vizite în perioada aceasta am scos un EPMV de 3.76 USD ceea ce reprezintă o creștere de 54% încă din prima lună.

venituri din reclame cu ezoic

Venituri Noiembrie 2020

In luna Noiembrie am avut un EPMV de 4.45 USD.

Asta înseamnă o creștere de 82% față de ultima lună cu AdSense (Septembrie) și o creștere de 60% față de luna Noiembrie 2019.

De ce este importantă comparația cu luna Noiembrie a anului trecut?

Pentru că, după cum spuneam și mai sus, advertiserii aleg să cheltuiască mai mult în perioada aceasta de sfârșit de an, de aceea mi se pare mai corect sa facem comparația între aceleași luni dar din ani diferiți.

Un alt aspect de care trebuie sa ținem cont este creșterea de la luna Octombrie la luna Noiembrie. Cei de la Ezoic spun că robotul lor are nevoie de 12 săptămâni pentru a perfecționa amplasarea reclamelor pe site.

Venituri Decembrie 2020

Venitul la 1000 de vizitatori în luna Decembrie a fost de 4.98 USD.

Probabil era undeva peste 5 dolari dar au venit sărbătorile și în nișa noastră de sărbători scade traficul drastic.

Chiar si in aceste condiții am înregistrat o creștere de 106% fata de ultima luna cu AdSense.

Față de luna Noiembrie înseamnă o creștere de 11%.

Față de luna Decembrie 2019 înseamnă o creștere de 117%. Practic veniturile pentru fiecare 1000 de vizitatori s-au dublat.

Concluzie

După 3 luni de folosit platforma Ezoic pot trage următoarele concluzii:

Pro:

Mai mulți bani din același trafic

Per total site-ul nu a cunoscut o creștere foarte mare a traficului in acest an, as putea spune ca s-a păstrat in media de 100k de unici pe luna mai tot anul.

Cu toate aceasta veniturile la fiecare 1000 de vizite s-a dublat.

Înainte sa ii încerc am citit diferite review-uri pe net si am văzut EPMV-uri de 20$ – 25$, dar acele site-uri presupun ca fac parte din nișe care plătesc bine, plus ca au trafic din Tier 1.

Manager de cont dedicat

Faptul ca un om de la ei s-a ocupat la început de gestionarea locațiilor substituenților reclamelor pe site a fost de mare ajutor.

Acesta se ocupa de tine pe toata perioada revenind din când in când cu cate un email in care îți prezinta mai multe aspecte ale platformei lor.

Sau sa îți lămurească orice întrebare ai avea.

Mie mi-a răspuns la mailuri chiar si in weekend, probabil lucrează de acasă.

Contra:

Raportarea veniturilor nu se face instant

La AdSense îmi plăcea să mă uit de-a lungul zilei pe aplicație să văd câți bani s-au mai strâns.

La Ezoic îmi văd veniturile dintr-o anumită zi abia a doua zi pe seară.

Raportarea nu este la fel de detaliată ca la AdSense

Deși au niște analitice comparabile cu cele de la Google, când vine vorba de rapoartele legate de venituri nu îți oferă prea multe detalii.

Viteza de încărcare a site-ului scade foarte mult

Eu sunt obsedat de optimizarea vitezei de încărcare a site-urilor pe care le fac.

Site-ul pe care am folosit Ezoic scoate un scor de 90 pe mobil pe PageSpeed Insights atunci când nu încarcă nici o reclamă.

Scotea un 50-60 atunci când încărca reclamele AdSense.

Si abia abia scoate un 18 cu reclamele de la Ezoic pe el.

Acest lucru ar putea să te afecteze pentru că in 2021 Google o să tină cont de viteza de încărcare ca factor de ranking. Si eu sunt in dubii dacă să renunț la ei pentru treaba asta. 🤔

Ei au o modalitate de a mari viteza site-ului contra cost despre care voi vorbi in alt articol probabil.

FAQ

Este Ezoic gratuit? – Lor ce le iese?

Da, Ezoic este gratuit.
După primele 30 de zile, Ezoic plasează un mic anunț în partea de jos a paginii, care le permite să câștige o mică sumă de venituri din publicitate de la tine.
Puteți elimina acest anunț trecând la un cont Premium începând de la 49 USD / luna, ceea ce vă oferă acces la agenții de publicitate CPM Premium și plăți mai mari.
Dar consider ca nu este cazul pentru ca pierderea venitului din bannerul respectiv nici nu-l veți simți

Cum și când ești plătit de Ezoic?

Ezoic plătește prin transfer bancar internațional prin Payoneer sau PayPal între 27 și 31 din fiecare lună.
Pragul minim al venitului contului pentru plată este de 20 USD, ceea ce înseamnă că un cont trebuie să fi generat un sold de cel puțin 20 USD înainte de inițierea unui transfer.
De asemenea, puteți primi plăți de la AdSense, în funcție de setările site-ului, în panoul de control Ezoic.

Cum integrez Ezoic in site-ul meu?

Există trei metode principale de integrare:
Una implică schimbarea nameserverelor către Ezoic, a doua metodă, dacă utilizați Cloudflare, autorizează Ezoic să vă acceseze contul Cloudflare, iar a treia metodă este prin intermediul unui plugin WordPress.

4 thoughts on “Ezoic – o alternativa la AdSense?”

 1. Interesant acest articol, am și eu cont la Adsense și am observat o scădere a veniturilor în ultima perioadă. Treaba cu Ezoic sună frumos și din calculele făcute de mine ar reieși că mi-ar crește veniturile dacă merg pe mâna lor. Problema este să nu dau cioara din mână pe cea din par cum s-ar zice 😊

  Reply
  • La fel am simțit și eu o perioada de timp. Mai apoi am conștientizat ca pierdeam o grămadă de bani rămânând la AdSense și am decis sa caut alternative. Partea buna e ca nu ești legat de ei, poți reveni la adsense cu o simpla apăsare a unui buton.

   Reply
 2. Salut,

  Poți integra și bannere vândute direct sau trebuie să fie doar cele de la Ezoic sau AdSense?
  Creșterea s-a menținut și în 2021?
  Mulțumesc.

  Reply

Leave a Comment