Atunci când scriem un articol nou pe blog, de cele mai multe ori este recomandat să adăugăm cel putin o imagine din mai multe motive.
O imagine face ca textul să fie:
- mai ușor de înțeles: atunci când explici un tutorial sau o rețetă
- mai ușor de citit: nimeni nu vrea să vadă numai text de parcă ar citi prospectul la medicamente, o imagine menține cititorii interesați în timp ce dau scroll mai jos în pagină
- să atragă mai mult trafic de pe rețelele de socializare
- îți oferă un mod de a face dovada celor relatate în articol: astfel oferi mai multă încredere cititorului
Există tot felul de moduri în care poți obține imagini pentru postările pe blog.
Desigur ai putea să cumperi un aparat foto și să ți le faci singur.
Problema este că trebuie să dispui de banii necesari pentru un aparat foto de calitate, acces la o mare varietate de situații, recuzită și locații și bineînțeles să te pricepi la fotografie și editare.
Ai putea angaja un fotograf care are resursele necesare. Acest lucru poate funcționa, deși poate fi cam scump.
Ai putea, desigur, să cauți imagini pe Google.
Nu recomand acest lucru, totuși, pentru că este vorba de furt.
Doar pentru că o imagine este pe Google nu înseamnă că este disponibilă pentru a fi utilizată.
De fapt, în marea majoritate a lor, imaginile sunt protejate prin drepturi de autor și în mod explicit nu pot fi utilizate fără permisiune.
Poți evita oarecum problema complet scriind conținut care utilizează în principal capturi de ecran. Acest lucru este în regulă, dar te limitează foarte mult la conținutul pe care îl poți crea.
Cel mai bine este, desigur, sa folosești imagini de pe site-urile de imagini stock gratuite.
Fapt pentru care eu sunt recunoscător deoarece ca să achiziționezi frecvent imagini stock plătite ai nevoie de un buget considerabil.
Site-urile cu imagini gratuite îți permit folosirea lor în orice mod crezi tu de cuviință ele având licența CC0 (Creative Commons 0), cu diferite variațiuni în funcție de site.
Este posibil ca unele site-uri să necesite menționarea sursei, acest lucru fiindu-ți semnalat de obicei atunci când încerci să descarci poza.
Unele oferă facilitatea de a căuta imaginile în limba Română, dar au folosit traducere generată cu softuri automate deci este posibil să fiți nevoiți sa căutați în limbă Engleza pentru rezultate satisfăcătoare.
Pxhere
Pxhere este un site de fotografii gratuite, cu zeci de mii de fotografii, de la peisaje naturale superbe la close-up-uri cu bărbați, femei, copii și cam orice căutați.
Toate fotografiile Pxhere sunt oferite sub licența Creative Commons Zero (CC0).
Unsplash
Probabil cel mai cunoscut site din lista.
Peste 2 milioane de imagini gratuite de înaltă rezoluție, aduse de cea mai generoasă comunitate de fotografi din lume.
Toate fotografiile pot fi descărcate și utilizate gratuit în scopuri comerciale și necomerciale.
Nu este necesară permisiunea expresă a autorului (deși atribuirea este apreciată!)
Gratisography
Cei de la Gratisography, se prezintă ca fiind site-ul cu “cea mai ciudată colecție de imagini gratuite cu rezoluție înaltă din lume, formată din cele mai bune și mai creative imagini din lume – imagini pe care pur și simplu nu le veți găsi în altă parte.”
Analizând imaginea de mai sus le cam dau dreptate. Momentan au aproximativ 800 de imagini unice.
Zic unice, pentru că într-adevăr imaginile lor nu sunt doar alte variații ale acelorași imagini stock pe care le vedem pretutindeni.
Licența lor este licența tipică de utilizare gratuită, cu avertismentul obișnuit că nu le putem folosi imaginile ca și cum ar fi ale noastre, sa le vindem pe alte site-uri de fotografii sau le folosim ca parte a unui lucru ilegal sau pornografic.
Pixabay
Pixabay este unul dintre cele mai mari site-uri de fotografii stoc din această listă, cu peste 2,2 milioane de imagini și clipuri video în baza lor de date.
De cele mai multe ori e singurul site de care vei avea nevoie.
Acesta acoperă practic orice subiect dorești, de la fotografii emoționale în alb și negru, la pictură abstractă sau până la redări 3D.
Este deasemenea printre puținele site-uri de profil care oferă fotografii care ar putea fi încadrate în categoria NSFW.
Ca fapt divers, este unul dintre site-urile achiziționate de curând de către Canva, alături de următorul site din această listă, Pexels.
Fotografiile, ilustrațiile, grafica vectorială, video-urile și muzica sunt oferite exclusiv sub licența personalizată Pixabay, o versiune modificată și ceva mai restrictivă a licenței Creative Commons CC0.
Pexels
Dacă as face un top al site-urilor listate aici, Pexels ar fi pe locul 3 după Pixabay și Unsplash.
Atrag imagini noi organizând concursuri lunare cu teme precum Natură, Alb Negru sau Minimalist.
Fotografii își pot trimite cele mai bune imagini la aceste concursuri și pot câștiga un premiu în bani.
Toate imaginile trimise devin parte a directorului Pexels.
Pikwizard
Un alt site de fotografii stoc cu o bibliotecă mai mare, acesta are peste un milion de imagini și videoclipuri în baza lor de date.
Cu toate acestea, un dezavantaj în acest sens este că nu toate se găsesc exclusiv la ei.
O parte dintre aceste site-uri de imagini gratuite, cele mai mari de obicei, își împărtășesc inventarul, așa că veți vedea uneori unele imagini sau video-uri în mai mule locuri.
Reshot
Motivul principal de lauda al acestui site de imagini stock gratuite este că își aleg manual toate fotografiile și toate sunt exclusiv pe site-ul lor, deci nu le veți găsi în altă parte.
Puteți căuta imagini individuale pe baza cuvântului cheie sau puteți naviga prin pachete de imagini conexe, cum ar fi pachetul Active Lifestyle, pachetul Diversity Matters sau pachetul Flat Lay.
Acestea sunt 7 cele mai populare din peste 100 de site-uri de acest gen și consider ca sunt mai multe decât ai avea nevoie vreodată.
Noi folosim Canva Pro și foarte rar mai trebuie sa căutăm imaginea de care avem nevoie pe vreunul din aceste site-uri.